A takarmány termelés manapság már nem rutin feladatnak tekinthető, hanem egy tudományos fejlesztés, mely átgondolt eljárást, különös figyelmet és a megfelelő eszközök alkalmazását igényli. A takarmány, melyet a teheneknek adunk, döntő jelentőségű a szarvasmarhatartásra. Nemcsak a tejtermelést befolyásolja, hanem az állat egészségét is, valamint esetleges panaszokat az anyagcsere terén. Összességében az etetés, mint eljárás, hatalmas befolyással van a szarvasmarha tenyésztésből származó bevételre.

A nyerstakarmány minősége és mennyisége nagymértékben határozza meg a tej- és hústermelés hatékonyságát.Éppen úgy, mint az állatok egészségét. A kaszálás az első lépés a takarmányminőség biztosításához. Az időbeni széles és laza szerkezetű rendek garantálják a gyors száradást, melyet nem a napsugárzás kell hogy elősegítsen, hanem a rendek levegővel, széllel történő átjárhatósága. Ezeket az alapfeltételeket szársértéssel és a széles terítéssel a termény “kondícionálásával” biztosíthatjuk. A LELY kaszák garantálják mindezt úgy, hogy a kaszagerendely hajtástechnikából adódóan eleve mintegy 15 %-kal csekélyebb teljesítményigénnyel dolgoznak, mint versenytársaik.

A következő meghatározó művelet a rendterítés, szellőztetés folyamata. Ez a művelet, ami talán a legjobban befolyásolja a takarmányminőséget. Ennek módja alapvetően befolyásolja a fonnyadás minőségét és gyorsaságát, mely által az időjárási rizikótényezők is minimalizálhatók. Belátható, hogy a rendkezelés alapvető fontosságú nemcsak a pillangósoknál, hanem a fűféléknél is. Meggyőződésem, hogy a piac egyik legfejlettebb rendkezelő gépe a LELY LOTUS sorozat, mely “a terményt kiemelő rendszerű” speciális fogkialakításával a gyors száradást egyedül garantálja úgy, hogy a beltartalom fehérje, karotin tartalma a pillangósoknál is a legmagasabb szinten tartható legyen. Nem beszélve a kímélő takarmánykezelő módszerről, mely a LOTUS koncepciójából adódik.

Utolsó művelet a jó minőségben kondicionált termény sikeres betakarítása, mely egyik legköltséghatékonyabb megoldása a nagy tömörséget garantáló körbálázó. Ezek közül is talán a WELGER VARIO bálázói biztosítják a legjobb végeredményt, hisz tetszőleges a bálaméret akár a 2 m-es átmérőig, és ami talán a legfontosabb: a kostans és nagy bálatömörség biztosítása bármely átmérőnél. A bálatömörség nemcsak a takarmány- minőség garanciája, hanem a kevesebb bála egységnyi területen jelentősen redukálhatja a logisztikai költségeket is!

Programunkban kiemelt szerepet játszanak a függesztett és vontatott sorfüggetlen technikát alkalmazó KEMPER és LELY silózógépek. Maga a sorfüggetlen betakarítás kiszélesíti az alkalmazást, nemcsak a kukorica, hanem más alternatív takarmányok is, mint pl. a cirok, cirkos siló, szidáni fű, és GPS betakarítására. Természetesen a vontatott és függesztett betakarítógépek a kisebb vagy közepes gazdaságok számára a beruházási érték volument tekintve a reális eszközrendszert képviselik.